Accommodatie

Na de sluiting van basisschool Sluis XIII in 1992 is door het buurtschap Sluis XIII het school- en kerkgebouw omgebouwd tot Buurthuis "De Smelen". De opening vond plaats in 1994.

Waar vroeger de klaslokalen waren, bevindt zich nu een multi-functionele ruimte met bar. Achter de bar is een grote keuken met een vaatwasser. Onder de bar wordt het bier gekoeld. Verder is er een magazijn, waarin frisdranken e.d. zijn opgeslagen. Achterin zijn het heren- en dames/invalidentoilet. Het voormalige kleuterlokaal doet nu dienst als dagverblijf. Tevens zijn hier twee toiletten.

Een verbouwing in 1998 heeft gezorgd voor een bovenverdieping op het voormalige kleuterlokaal. Hier bevinden zich douches, toiletten en een stafruimte. De sanitaire ruimte op de bovenverdieping staat in verbinding met de grote slaapzaal. Deze slaapzaal is geschikt voor 40 personen. Samen met het dagverblijf en de sanitaire ruimte wordt de slaapzaal het gehele jaar verhuurd als vakantie accommodatie voor o.a. scouting-groepen, zie ook verhuur.

Op het perceel van "De Smelen" bevindt zich een groot openbaar speelveld met twee goals, diverse speeltoestellen en twee jeu de boules banen. Eind 2005 is op het perceel van "De Smelen" een nieuwe bergruimte/fietsenstalling geplaatst.